top of page

Diferenta dintre arhitect, designer de interior si decorator

Sep 1, 2024

9 min read

0

38

0

„Spune-mi in ce casa stai, cum locuiesti, cum ti-ai organizat spatiul intim, bucataria si baia, iar eu iti voi dezvalui care iti este nivelul intelectual, ce educatie ai, din ce loc geografic provii, care iti sunt aspiratiile, preocuparile, obiceiurile si traditiile, ce pozitie detii in societate” ( Ghidul istoric cu privire la evolutia locuintelor omenesti, Paris, 1889)


O sa incep prin a afirma ca “arhitectura a devenit o stiinta, care studiaza subiectul uman, organizarile sale, miscarile populatiei si necesitatile acesteia cantitative si calitative, pana la a prevedea evolutia lor..”(P.A.Michelis)

Are loc o dezbatere de ceva timp în jurul valorii termenilor: arhitectura, arhitectura de interior , design interior și decorațiuni interioare . Unde se termina arhitectura unui spatiu si unde incepe designul?

Ca meserii individuale, practic ele nu lucreaza foarte bine una fara cealalta. Nu poti face arhitectura de buna calitate fara sa ai totusi o baza si in arhitectura de interior sau design, si nu poti practica arhitectura de interior si design fara sa ai o baza de cunostinte tehnice.

Confuzia dintre termeni este legata in anumite cazuri si de faptul ca oamenii nu intreaba si nu se intereseaza indeajuns. Voi incerca sa fac o diferentiere intre meserii, ce a existat la baza fondarii lor, dar in ziua de astazi acestea lucreaza cumva la unison. Diferenta dintre ele este trasata in principal de studiile facute, de experienta, chiar si de orgoliul unora dintre noi care considera ca o ramura ar fi mai presus decat cealalta.

ARHITECTURA SI ARHITECTUL

Arhitectura este un domeniu de sinteza, imbinand in mod armonios laturi artistice, stiintifice si tehnice, ceea ce ii confera un statut cu totul aparte in randul artelor.

Arhitectul este specialistul în proiectarea și construirea clădirilor. O persoana care, obligatoriu, a absolvit cursurile unei institutii de invatamant superior de arhitectura si detine o diploma de licenta in Romania, sau o persoana care a absolvit in strainatate cu diploma recunoscuta de Statul Roman.

Arhitectul cu drept de practica este persoana care a obtinut diploma de arhitect dar are dreptul de a intocmi doar proiecte ce nu necesita obtinerea unei autorizatii de construire/demolare/reamenajare.

Arhitect cu drept de semnatura este persoana care a obtinut diploma de arhitect, a urmat un stagiu pregatitor de 2 ani in cadrul unui birou de proiectare sub indrumarea unui arhitect cu cel putin 5 ani experienta in domeniu si si-a sustinut examenul de obtinere a dreptului de semnatura. Acest drept de semnatura este oferit de catre Ordinul Arhitectilor din Romania. Orice arhitect cu drept de semnatura este listat in Tabloul National al Arhitectilor ce poate fi consultat si online.

In urma dreptului de semnatura arhitectul are dreptul si cunostintele necesare intocmirii unui proiect conform programelor sau legislatiilor in vigoare si poate construi edificii menite sa raspunda unor nevoi sociale, de la plan pana la realitate, ajutat bineinteles, de ingineri specializati pe diverse domenii conexe, de arhitecti de interior si designeri pentru a lucra totul pana la cel mai mic detaliu.

Arhitectul se ocupa de partea rationala, tehnnica si mecanica.. Dar toate celelalte meserii care s-au ramificat din domeniul arhitecturii, lucreaza la unison sa aduca viata si insemnatate oricarei constructii, pentru ca experienta tehnica nu este suficienta. Orice meserie trebuie sa plece din suflet.

Cea mai mare confuzie exista asupra diferentelor dintre un arhitect de interior si un designer de interior. S-a trasat o linie destul de subtire intre cei doi termeni, si o sa incerc sa explic si de ce.

Au existat o serie de factori, de-a lungul ultimelor decenii , care au crescut ambiguitatea acestor titluri , inclusiv îmbunătățirea educației in domeniul designului interior . S-a dezvoltat domeniul de aplicare al profesiei și mulți designeri de interior au devenit mai implicati in aspectele arhitecturale și tehnice, și mai puțin implicati in latura decorativă, si invers.

Ca rezultat , mai multe cursuri de design interior au fost redenumite „arhitectura de interior” pentru a reflecta mai bine ceea ce acoperă . O sa continui prin a afirma ca fiecare domeniu dintre cele de mai sus este foarte complex prin definitia sa. Fiecare specialist face cate ceva din specializarea celorlalti, tocmai de aceea este o meserie multilateral dezvoltata. Multi nu stiu ca designerul ce le amenajeaza casa le poate picta si un tablou. Indivizii cu adevarat talentati in ale meseriei sunt si buni artisti ce pot mestesugari orice fel de tablouri sau decoratiuni special concepute pentru spatiul tau.

Dar odata ce fiecare trece prin filtrele personale toate cunostintele acumulate isi pot alege sa practice ce li se potriveste mai bine.

ARHITECTUL DE INTERIOR

Prin definite, arhitectul de interior identifică, cercetează și rezolvă problemele ce ţin de funcţionarea și calitatea ambianţei interioare, cu scopul de a crește calitatea vieţii și a proteja sănătatea, siguranţa, bunăstarea și mediul public, bazându-se pe un fundament interdisciplinar de cunoștinţe, atât de specialitate, cât și din tehnologie, artă, economie, psihologie și sociologie.

Urmand exemplul altor universitati europene, in cadrul facultatii de Arhitectura de Interior a Universitatii Ion Mincu din Bucuresti, studentii au de parcurs o programa desfasurata pe parcursul a 5 ani de studiu. Pentru a putea profesa ca arhitect de interior autorizat ai nevoie de aceste studii superioare obligatoriu. Termenul de “arhitect de interior” iti este atribuit in momentul in care ai terminat o specializare cu aceeasi denumire.

Din punct de vedere al competentelor profesionale :

  1. Arhitectul de interior proiectează, modifică și reabilitează spaţii interioare aferente clădirilor, existente sau aflate în stadiul de proiect sau execuţie, indiferent de gradul de importanţă al acestora, de dimensiunea sau de complexitatea proiectului;

  2. Abordează orice program de arhitectură: rezidenţial, administrativ, industrial, comercial, hotelier, muzeal, etc.

  3. Proiectează construcţii cu caracter provizoriu precum pavilioane expoziţionale, dar și mobilier, corpuri de iluminat, obiecte decorative, textile, mobilier urban etc.;

  4. Realizează intervenţii de comunicare vizuală în muzeografie, amenajare expoziţii, decor de teatru/ film/ televiziune, identitate corporativă, grafică publicitară, etc.

Din punct de vedere al abilitatilor de coordonare:

  1. Intocmește proiecte complexe de arhitectură de interior ce cuprind toate fazele de proiectare: concept, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuţie, precum și documentaţia tehnică pentru autorizarea construcţiei și pentru obţinerea avizelor;

  2. Asigură coordonarea specialităţilor implicate în proiectul de arhitectură de interior și este responsabil pentru calitatea proiectului;

  3. Asistă clientul în încheierea și desfășurarea contractelor de antepriză, pe parcursul lucrărilor și la recepţia lucrărilor.

Sa dau cateva explicatii pe intelesul tuturor:

Definitia meseriei face referire la spatialitate, la importanta cotelor si gabaritelor, la fluxurile de circulatii, la respectarea tuturor regulilor aferente fiecarui tip de spatiu, la legatura interiorului cu exteriorul, la volumetrie, la regulile de simetrie, la iluzii optice si la cum poti corecta un spatiu in functie de ele.

Ca arhitect de interior stii cum sa proiectezi un spatiu interior de la zero, cum sa intervii semnificativ sau cum poti modela si remodela un spatiu pentru o mai buna amplasare a functiunilor sau pentru a da cu totul alta functionalitate (exemplu: conversia unei hale in spatiu comercial sau educational) .

Aici ma refer la a muta si a distruge peretii care sunt in plus, sau a indica ridicarea altora in scopul unei fluidizari a miscarii si traseelor in spatiul respectiv. Pe langa toate acestea, ca arhitect de interior ai libertatea si pregatirea de a te ocupa de proiecte mai ample si mai dificile care necesita mai multe cunostinte tehnice si lucrul dupa programa in vigoare, cum ar fi spatiile de birouri sau comerciale.

Exista arhitect de interior cu drept de pratica pe care il da diploma si pe care nimeni nu il poate lua, decat in circumstante cu totul exceptionale si care sunt prevazute de codul penal.

Exista dreptul de autor care este legat de elementele de creatie pe care le presupune interventia intr-un proiect al unuia sau mai multor arhitecti si ceea ce introduce ca element nou.

Exista arhitect de interior cu drept de semnatura care este utilizat exclusiv in situatiile cand este necesara o autorizatie de construire in timp ce dreptul de practica si dreptul de autor acopera orice alte situatii in care un arhitect de interior indeplineste pentru un client ceea ce se numeste generic o misiune (consultanta, expertize, grafica, design, decoratiuni interioare si exterioare, signalectica, scenografie, amenajari de tot felul ce nu presupun o autorizatie de construire).

Dreptul de semnatura pentru arhitectii de interior este un subiect sensibil ca sa spun asa, pentru ca la noi in tara nu a existat pana de curand o lege care sa ofere acest lucru. Da, ati auzit bine, meseria nu exista din punct de vedere legal desi avem specializari si pregatiri in facultati.

De curand au inceput sa se miste lucrurile in acest sens, s-a organizat „SOCIETATEA DE ARHITECTURĂ DE INTERIOR ȘI DESIGN DIN ROMÂNIA” unde mai multi tineri implicati au reusit sa aduca niste schimbari.

DESIGNERUL DE INTERIOR

3D rendering of loft apartment interior with green plant wall

Aplica solutii creative si tehnice pe o structura deja functionala.

Designer-ul de interior, la noi in Romania, ca formare universitara, este in general absolvent al Facultatii de Arte, sau a sectiei de “Amenajari interioare si mobilier” din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (ambele variante ofera o pregatire de 3 ani). Mai exista si varianta cursurilor individuale dar nu sunt atat de complexe in pregatire si informatii, mai ales pentru ca perioadele de studii se rezuma la cateva luni.

Designerii de interior au nevoie totusi de instruire formala, urmata de absolvire, pentru a putea crea un mediu interior functional si de calitate. Un designer de interior trebuie sa observe si sa inteleaga comportamentul beneficiarului pentru a ii putea oferi o amenajare interioara functionala si utila.

Faptul ca au studii de planificare a spatiului le permite designerilor de interior sa efectueze atat lucrari de proiectare, cat si de renovare a interioarelor, de la elaborarea schitelor si pana la implementarea ultimelor accente decorative.

In atributiile designerului nu intra elementele de constructie interioara asupra carora trebuie sa ai drept de semnatura, ca sa poti muta sau darama ceva, dar consilierea pe santier este deseori dusa la capat cu success datorita experientei capatate din lucrarile precedente.

Designerul trebuie sa cunoasca deasemenea, toate etapele muncii zugravului, instalatorului, tamplarului, parchetarului, etc, adica a tuturor celor implicati in executia si finalizarea lucrarii. Daca nu ar fi atat de implicat, nici rezultatele nu ar fi pe masura.

Daca se alege aceasta cale va fi o combinatie ce va aduce cu ea putina arhitectura de interior, mai mult design si ceva skilluri de decorare interioare. Designerii de interior depasesc deci aceasta latura estetica, eventual ei pot lucra alaturi de arhitecti si contractanti pentru a putea indeplini cerintele beneficiarilor;

Daca ar fi sa vorbim in termini generali titulatura de designer se refera la tot ce inseamna arta si poate insemna in egala masura si design vestimentar, design interior, pictura sau orice alta specializare din cadrul universitatii de arte. Toti acesti termini sunt discutabili pentru ca la un moment dat sensurile lor se suprapun.

Retineti ca doar designerii absolventi ai unor scoli de studii superioare sau macar absolventi ale unor cursuri sunt in masura sa va consilieze in realizarea unui proiect, in alegerea materialelor, finisajelor sau decoratiunilor, intr-un mode coerent si capabil.

Daca vrei sa vezi ce stiu sa faca arhitectii si designerii de interior, la noi pe site gasesti o colectie mare de proiecte de design interior. Acestea se pot filtra dupa mai multe criterii, lucru care iti permite sa identifici rapid ce iti doresti. Aveti preturile afisate si veti sti de la inceput daca va incadrati in bugetul stabilit sau nu.

DECORATORUL

Meseria de decorator, spre deosebire de cea de designer sau arhitect de interior, nu necesită o pregătire formală, dar din experienta va spun, ca au evoluat in decoratori foarte multi absolventi ai facultatii de Arte, dar cu toate acestea exista nenumarate cursuri de specializare individuale ce nu sunt legate de universitati.

Decoratorul se preocupa in general de lucrarile de suprafata ale amenajarilor interioare, acesta nu creeaza spatii interioare si nu se implica in modificari structurale, decoreaza spatiile deja existente. Decorul reprezinta impodobirea unui spațiu cu lucruri frumoase si estetice. Decoratorii de interior profeseaza cel mai des în domeniul rezidențial de interior si in scenografie, deoarece nu există coduri și reglementări ca in cazul proiectele din cadrul spatiilor publice ce necesită pregatire formala in prealabil.

Acestia pot modifica finisajele peretilor si pardoselilor sau adauga elemente decorative, insa nu pot indeparta sau modifica elementele structurale, schimba planurile electrice si de instalatii, pe scurt lucrarile lor au o complexitate mai scazuta din punct de vedere tehnic. Acesti specialisti in ale frumosului nu vor avea nevoie, de obicei, să fie implicati de la începutul constructiei și nu va trebui să aibă cunoștințe aprofundate ale elementelor tehnice, cum ar fi CAD și proiectare structurală.

Decoratorul este preocupat numai de estetica, scheme de culori, mobilier și obiecte de artă. Acestea sunt implicari doar pe latura artistica a proiectarii si designului de interior , și prea puțin pe latura tehnica. Spre exemplu, te poate ajuta cu impodobirea si decorarea casei tale in perioada sarbatorilor de iarna, ceea ce implica doar un décor al spațiului deja existent.

Acest tip de specialist trebuie să fie un adevarat artist și sa aibe un ochi fantastic pentru tendințele in design interior și asupra detaliilor estetice; sa fie preocupat de partea teatrala si scenografica a unei incaperi.

CONCLUZII

In concluzie aceste specializari, meserii sau cum vreti sa le denumiti nu pot lucra bine una fara cealalta si de multe ori cunostintele specialistilor se vor suprapune.

Sunt situatii in care din facultatea de arhitectura de interior sau arhitectura s-au format designeri de mobilier si de produs. Si credeti ca e o alegere proasta? Nicidecum! Studiile superioare iti ofera mai multe oportunitati, si ai o gama larga de posibilitati pe care le poti defini si personaliza dupa caracterul tau. Consider ca este de fapt o alegere personala, tine de experientele fiecaruia si de ceea ce il reprezinta.

Este usor sa proiectezi o incinta, sa amenajezi sau sa decorezi o camera, dar ca specialist nu trebuie sa proiectezi doar casa, ci locuri unde oamenii sa se simta ca acasa. Pentru a fi arhitect, arhitect de interior, designer sau decorator trebuie sa pui o parte din tine in orice realizezi. Nu trebuie sa faci din meseria ta o risipa de spatiu, ci o opera de arta, trebuie sa dai dovada de multa inspiratie si aptitudini pentru a transforma orice lucru, fie el banal, intr-un colt de rai.

Telul arhitecturii este sa inalte viata omului si continutul acesteia. Abia atunci se creeaza cu adevarat forme adevarate si frumoase.

Autor: Raluca Sinziana, arhitect de interior

Sep 1, 2024

9 min read

0

38

0

Comments

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page